Rólunk

Kedves látogatóink!

Nagy szeretettel köszöntjük Önöket a Szentgotthárdi Szlovén Rádió honlapján, mely mint helyi rádió 2000. június 23-án szólalt meg először az éterben. Korábban heti nyolcórás műsorszolgáltatást engedélyeztek számunkra. A várva-várt frekvenciapályázatra és adásidő-bővítés­re egészen 2012-ig kellett várnunk. Azóta heti 28 órányi rádióműsort sugározunk magyarországi szlovén tájszólásban és irodalmi szlovén nyelven minden nap 12 - 16 óráig.

A Szlovén Rádió a felsőszölnöki székhellyel működő Országos Szlovén Önkormányzat száz százalékos tulajdonát képezi. A rádió székhelye a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központban található (Gárdonyi u. 1.). Öt főállású rádióriporter végzi a nem mindig könnyű, de fölöttébb szép munkát. Külsős munkatársak is besegítenek az anyaországból is. A működési forrásokat elsősorban a magyar állam (Emberi Erőforrások Minisztériuma) biztosítja, az éves költségvetés mintegy kétharmadát. A fennmaradó egyharmadot pedig többnyire az MTVA műsor- és rezsipályázatain, valamint a ljubljanai Határon Túli Szlovének Hivatalának éves pályázatán igyek­szünk megszerezni.

A Rába-vidéki szlovének és a szomszédos szlovéniai Goričkón élő emberek hűséges beszélgetőtársaink és hallgatóink is egyúttal. Hallgatóinkat hasznos információkkal és érdekes beszélgetésekkel kívánjuk megnyerni, mely riportokat olyan hallgatóinkkal készítjük, akik számára a szlovén anyanyelv és a szlovén szülőföld iránti szeretet sokat jelent.

A hallgatóságunk derékhadát középkorú és idősebb hallgatóink jelentik. Kiemelt célként fogalmaztuk meg a fiatal hallgatók számának növelését. A jövőben őket is ki fogjuk szolgálni különböző ifjúsági műsorokkal, ugyanis egyre többen használják szlovén anyanyelvű szüleik nyelvét. A fiatalabb nemzedék könnyűszerrel eligazodik a világhálós ördöngösségekben. Ezért jelentkezünk a weben is, hogy a Rába-vidéken kívül élő szlovénjeink is élőben hallgathassák adásainkat. Akiknek pedig nincs lehetőségük, hogy élőben kövessék műsorainkat, a Szlovén Rádió internetes archívumában böngészhetnek az elhangzott adások között. Elsődleges céljaink közt szerepel az olyan műsorok bevezetése, amelyeket élőadásban sugározunk majd. Az utánpótlás nevelésre is nagy gondot fordítunk. A közeljövőben szándékunkban áll egy média szakkör (rádiózás, televíziózás, újságírás) megszervezése és működtetése.

Kérjük látogassák honlapunkat és hallgassák a rádiónkat!

Bartakovics Attila
ügyvezető

Élő

12.00 - 16.00h